Headquarters: Square de Meeûs 18, 1000, Brussels Belgium Tel: +32 2 520 80 36, Email: admin@esp-pathology.org www.esp-pathology.org



European School of Pathology (EScoP) course for Infectious Diseases Pathology



Venue: Crowne Plaza Antwerp Address: Gerard le Grellelaan 10, 2020 Antwerp Belgium

Dates: 12-14 December 2024

Faculty:

Gregor Gorkiewicz, AT Gieri Cathomas, CH Ula Mahadeva, UK Ana Mataić, HR

Attendance: This course is with on-site attendance only and will not be recorded

Course language: The course will be provided in English

Headquarters: Square de Meeûs 18, 1000, Brussels Belgium Tel: +32 2 520 80 36, Email: admin@esp-pathology.org www.esp-pathology.org



Registration fees*: ESP members (with active membership for 2024): 290 Euro Non-ESP members: 340 Euro

Payments are available via bank transfer only. There is no option for on-site registrations/payments. The available slots will be allocated on a first-come, first-served basis.

Deadline to register: 29 November 2024

*Registration for the course programme includes access to the course venue, coffee breaks and lunches, access to the online platform with the course material and a personalised certificate of attendance.

Registrations are available via this LINK.

Accommodation: The Crowne Plaza Antwerp Hotel is offering accommodation at a reduced rate for Course participants. To arrange for reservation, please book the room through the below booking link. Please enter your arrival and departure dates, then click on "View Prices." The group rate for the EScoP course has already been selected as your price preference.

For any questions, contact the ESP HQ, at <u>admin@esp-pathology.org</u> having as email subject **"EScoP Antwerp 2024**".

This EScoP course is available for both board-certified pathologists and those in training. Course participants are welcome to submit cases of Infectious Diseases Pathology to be discussed during the slide seminar sessions. All cases have to be submitted in advance of the course for review from the Faculty. The deadline to do is **18 November 2024**. More information about the submission process will be provided upon successful registration. NB: case presentation from participants does not include a separate certificate

European Society of Pathology

Headquarters: Square de Meeûs 18, 1000, Brussels Belgium Tel: +32 2 520 80 36, Email: admin@esp-pathology.org www.esp-pathology.org

Course Programme

All times are for local time in Antwerp, Belgium

	Day 1- 12 December 2024					
Time	Duration	Торіс				
08:00- 09:00	45 min	Welcome and Registrations				
08:45- 09:15	30 min	Introduction to the course and its learning objectives	Christos Poulios			
09:15- 09:45	30 min	Foundation of Infectious disease Histopathology	Ula Mahadeva			
09:45- 10:15	30 min	The systematics of infectious organisms	Gieri Cathomas			
10:15- 10:45	30 min	Coffee break				
10:45- 11:15	30 min	Biosafety considerations for the practising histopathologist	Gregor Gorkiewicz			
11:15- 12:15	60 min	Histopathological reaction patterns to infectious organisms	Ula Mahadeva			
12:15- 13:15	60 min	Lunch				
13:15- 14:15	60 min	Ancillary methods in Infectious Diseases Pathology - from histochemical stains to molecular techniques	Gieri Cathomas, and Gregor Gorkiewicz			
14:15- 15:15	60 min	Bacterial infections	Gregor Gorkiewicz			
15:15- 15:45	30 min	Coffee break				
15:45- 16:45	60 min	Mycobacterial infections	Ula Mahadeva			
16:45- 17:45	60 min	Slide seminar - Travel the world with infectious diseases (Part I)	All Faculty			
17:45- 18:15	30 min	Summary of the day – roundtable discussion	Ana Mataić			

European Society of Pathology



Headquarters: Square de Meeûs 18, 1000, Brussels Belgium Tel: +32 2 520 80 36, Email: admin@esp-pathology.org www.esp-pathology.org

Day 2 – 13 December 2024					
Time	Duration	Торіс			
09:00- 10:30	90 min	Fungal infections	Ula Mahadeva		
10:30- 11:00	30 min	Coffee break			
11:00- 12:00	60 min	Protozoal infections	Gieri Cathomas		
12:00- 13:00	60 min	Helminth infections	Gregor Gorkiewicz		
13:00- 14:00	60 min	Lunch			
14:00- 14:30	30 min	Mites and bites	Ula Mahadeva		
14:30- 15:30	60 min	Pitfalls, Artifacts and Mimickers	Ula Mahadeva		
15:30- 16:00	30 min	Is it a bug, or isn't it?	Gieri Cathomas, and Gregor Gorkiewicz		
16:00- 16:30	30 min	Coffee break			
16:30- 17:00	30 min	Slide seminar - Travel the world with infectious diseases (Part II)	All Faculty		
17:30- 18:00	30 min	Summary of the day – roundtable discussion	Ana Mataić		



Headquarters: Square de Meeûs 18, 1000, Brussels Belgium Tel: +32 2 520 80 36, Email: admin@esp-pathology.org www.esp-pathology.org

Day 3 – 14 December 2024						
Time	Duration	Торіс				
08:30- 09:30	60 min	Viruses and prions	Gieri Cathomas			
09:30- 10:00	30	Microbes in tumours and unexpected diseases	Gieri Cathomas			
10:00- 10:30	30 min	Coffee Break				
10:30- 11:00	30 min	Travel the world with infectious diseases (Part III) – Case quiz for course participants	All Faculty			
11:30- 12:30	60 min	Put the faculty on the spot - discussion of participants' cases (Bring your case!)	All Faculty and course participants			
12:30- 13:00	30 min	Conclusion and feedback	Ana Mataić			
13:00	_	Farewell and departure				



The EScoP course for Infectious Diseases Pathology 2024, Antwerp, Belgium 12/12/2024 - 14/12/2024, has been accredited by the European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME®) with 18.5 European CME credits (ECMEC®s). Each medical specialist should claim only those hours of credit that he/she actually spent in the educational activity.

Through an agreement between the Union Européenne des Médecins

Spécialistes and the American Medical Association, physicians may convert EACCME® credits to an equivalent number of AMA PRA Category 1 CreditsTM. Information on the process to convert EACCME® credit to AMA credit can be found at https://edhub.ama-assn.org/pages/applications .

Live educational activities, occurring outside of Canada, recognised by the UEMS-EACCME® for ECMEC®s are deemed to be Accredited Group Learning Activities (Section 1) as defined by the Maintenance of Certification Program of the Royal College of Physicians and Surgeons of Canada.